Skulder – eget kapital (intern finansiering)
Eget kapital
I redovisningen är skillnaden mellan är skillnaden mellan en verksamhets tillgångar och skulder eget kapital, med andra företagets bokföring. I redovisningen finns det ofta en skillnad på tillgångens marknadsmässiga värde och hur den tagits upp i bokföringen.
Det kapital som utgör en verksamhets egna medel är eget kapital. Ur en verksamhets synpunkt kan man betrakta det egna kapitalet som en skuld till ägaren.
Uppkomsten av eget kapital beror antingen på att verksamheten ger vinst, alltså ett överskott och på så vis samlar på sig medel, eller att verksamhetens ägare skjuter till medel. (Oftast sker bildandet av det egna kapitalet i kombination mellan de två tidigare nämnda alternativen).
Det egna kapitalet kan bl.a. användas ifall en verksamhet går med förlust under ett räkneskapsår. Ifall det egna kapitalet inte är tillräckligt stort för att täcka förlusten får man ett negativt eget kapital, då säger man att företaget är i så kallad obestånd. Då detta händer måste alltså verksamhetens ägare tillsätta kapital för att undvika att verksamheten sätts i konkurs. I Sverige, om man kan befara att häften av det egna kapitalet är förbrukat, måste ett aktiebolag upprätthålla en kontrollbalansräkning. Ifall ägarna inte skjuter till kapital kommer dessa förlora ansvarsbegränsningen och bli personligt ansvariga för skulder och avtal.
Det finns två olika former av eget kapital, så kallat ”bundet eget kapital” och ”fritt eget kapital”. En av skillnaderna är att det enbart är det fria egna kapitalet som kan delas ut till aktieägarna medan det är enbart då verksamheten likvideras som det bundna egna kapitalet enbart kan delas ut. Det är genom lagstiftning som uppdelningen mellan budet eget kapital och fritt eget kapital regleras.
Aktiekapital
Det kapital som tillskjutits av verksamhetens (företagets) ägare är ett så kallat aktiekapital och det är dennes/deras uppgift att tillföra aktiekapitalet till verksamheten. Normalt är aktieägarnas ansvar för åtagandena av ett aktiebolag begränsade till insatt aktiekapital.
Lägsta kravet på aktiekapital för ett aktiebolag är 50 000 SEK, (den 1:e april 2010 sänktes kravet från tidigare 100 000 SEK i aktiekapital till nuvarande 50 000 SEK i aktiekapital).
Överkursfond
Överkursfond tillhör fritt bundet kapital och är en balansräkningspost som uppkommer när en nyemission tecknas till överkurs. Det fastställs ett nytt pris vid nyemission som kan vara högre än kvotvärdet på den befintliga aktien, den del av priset som överstiger det nominella värdet vid nyemissionen går till överkursfonden, medan den övriga delen går till aktiekapitalet och utgör därmed bundet eget kapital.